Какво е бедрен покрив
май 5, 2023
Как се извършва ремонт на покрива?
май 9, 2023
Show all

Ремонт на покрив от циментова замазка

Замазката е циментова основа за плосък покрив, необходима е за изравняване на повърхността за хидроизолация или за създаване на наклон. Естествено, с течение на времето, той се износва и започва да изисква ремонт. Ситуацията се усложнява от факта, че увреждането на замазката обикновено се открива едва при подмяната на хидроизолационния материал – до този момент не е ясно в какво състояние е циментово-пясъчният слой.

Как да разберете дали е необходим ремонт на покривната замазка и може ли да се извърши?
След като замазката е изложена, оценете нейното състояние. Използват се следните градации на щетите:

Замазката е равна, на места има малки пукнатини или малки нарези. Изисква малки козметични ремонти, но можете да го направите без него;
Има дълбоки пукнатини, не по-дълги от една трета от късата страна на покрива. Може да има разслоявания. Определено има нужда от ремонт;
По цялата повърхност на замазката има мрежа от пукнатини, има множество гърбици и вдлъбнатини. Това обикновено се случва, ако циментово-пясъчният слой първоначално е бил твърде тънък – когато температурата падне през зимата, той се напука. Изисква основен ремонт, желателен е експертен съвет;
Много големи дълги пукнатини, изразени гърбици и вдлъбнатини, други сериозни дефекти. Възможно е да се наложи замазката да бъде премахната и наредена наново – определено ви препоръчваме да потърсите помощ от професионалисти.
Важно: дори малки разслоения, гърбици, вдлъбнатини и пукнатини не могат да бъдат пренебрегнати. Процесът на разрушаване ще продължи, острите ръбове на дефектите ще окажат натиск върху новия слой покритие отдолу и през зимата – когато гумените материали станат особено крехки – ще го повредят.

Как да ремонтираме покривна замазка?
Ще ви е необходима смес за възстановяване на циментови замазки, има много такива материали на пазара. Когато избирате смес, помислете за натоварването на покрива и климатичните условия, потърсете съвет от експерти.

Преди да извършите работа, почистете добре повърхността на замазката от отломки и мръсотия, очертайте проблемните зони с тебешир. Самата технология за ремонт на покривната замазка зависи от това какви дефекти са налице:

Малки пукнатини, чипове и вдлъбнатини. С помощта на длето и чук внимателно изрежете пукнатината с ширина сантиметър и дълбочина 3-4 милиметра – това е отслабена зона. Отстранете остатъците (с помощта на прахосмукачка и четка). Обработете почистеното място с проникващ грунд и когато вече не попива, запълнете с ремонтен разтвор – така че да стърчи леко над нивото на останалата част от замазката. След като сместа се втвърди, шлайфайте мястото;
Дълбоки пукнатини. Изрязват се на пълна дълбочина с перфоратор. Освен това се правят стробове, простиращи се на 5 cm отвъд краищата на пукнатината, в краищата им се пробиват дупки с дълбочина 3 cm. Почистете всичко от отломки, грундирайте и запълнете пукнатината със смес, изравнена с дъното на стробоскопа. След втвърдяване направете скоби от армировка или дебела тел, чиито огънати краища ще се поберат в подготвените отвори. След като издърпате пукнатината по този начин, напълнете я и стробовете със сместа напълно, смилайте я.

Comments are closed.