Направи си сам монтаж на метални керемиди
август 2, 2023
Характеристики на меден покрив
август 8, 2023
Show all

Предимства на боядисана керемида

Историята на шисти има повече от 100 години. В началото на миналия век плоски азбестоциментови плочи са патентовани от австрийски инженер. Лудвиг Гатчек. През следващите десет години производството на шисти се разпространява в Европа, а през 1908 г. в Русия е открита първата фабрика за производство на шисти. Популярността на материала беше осигурена от неговите високи експлоатационни свойства, лекота на монтаж и рентабилност.

Основните компоненти не са се променили фундаментално и включват:

Портланд цимент;
хризотил азбест;
вода.
Хризотилът има влакнеста структура. Влакната проникват в цимента, изпълнявайки свързваща функция. В резултат на това материалът придобива здравина и перфектно поддържа формата си.

Технологии за оцветяване

Традиционният сив шисти придобива привлекателен външен вид, когато е оцветен. Има две технологии за оцветяване:

на повърхността: боята се нанася върху готовия продукт;
в маса: оцветяващият пигмент се добавя към състава на етапа на производство.
В първия случай повърхността на листовете е покрита отвън с алкидни, полимерни и акрилни бои. Цветът е наситен и ярък. Покритието осигурява допълнителен защитен слой, който увеличава експлоатационния живот на материала с един и половина пъти. Такъв покрив може да бъде тониран по време на работа.

При прилагане на технологията за оцветяване „в масата“ тонът излиза по-мек, близък по текстура до естествени материали, плочки или камък. Такъв покрив не изисква актуализиране. За да освежите цвета е достатъчно покривът да се почиства редовно.

В зависимост от свойствата на багрилото, тоновете са ярки или приглушени. Сред популярните цветове са всички нюанси на кафявото, както и зеленото и синьото. Еднакво оцветената плоча се счита за висококачествена. Цветът трябва да има еднакъв интензитет отвън и отвътре.

Боядисана плоча: плоска и вълнообразна

Плоският шисти е плоски правоъгълни листове. Характерна особеност на този тип е широката гама от приложения. Използва се при монтажа на покрива, създаването на тавани и изграждането на огради. Размерът на листовете може да бъде различен, а дебелината варира от 6 до 12 мм. Боядисаните плоски плочи се използват за покриване на малки къщи и помощни помещения.

Вълнообразната боядисана плоча се характеризира с повишена твърдост. Покривът от цветни шисти изглежда естетически приятен и не изисква големи материални разходи. Комбинацията от нюанси ви позволява да реализирате оригинални дизайнерски решения. По време на монтажа листовете се полагат отдолу нагоре. Листовете се припокриват, за да се осигури плътност. Едно от важните предимства на такъв покрив е, че е много лесно да се актуализира.

Материални предимства:

висока якост;
устойчивост на високи натоварвания;
водоустойчивост;
пожароустойчивост;
способност за абсорбиране на шум;
ниска цена.
Въпреки големия избор от съвременни покривни материали, шистите остават в търсенето сред купувача поради своите технически характеристики и практичност.

Comments are closed.