Какъв покривен материал да изберете за покрива

Боядисване на метален покрив: експертен съвет
юли 23, 2023
Предимства на композитните керемиди
юли 27, 2023
Show all

Какъв покривен материал да изберете за покрива

Почти всеки човек, който притежава гараж или частна къща, вероятно поне веднъж в живота си е държал в ръцете си ролка покривен материал. Този материал е водоустойчив, издръжлив и евтин. На съвременния строителен пазар има огромен брой видове покривни материали. Материалът се различава не само по експлоатационни характеристики, но и по състав, производствени и монтажни характеристики. Какъв вид покривен материал да изберете за покрива, така че да не се налага да закърпвате дупки и да ремонтирате покрива всяка година, за да предпазите къщата или гаража от изтичане? От тази статия ще научите какво да търсите, когато купувате, за съществуващите видове материали.

Основни функции
Ruberoid е материал, произведен под формата на ролки. В зависимост от вида бива вграден или самозалепващ се. Може да се използва както самостоятелно като топ лак, така и като част от „покривна торта“. Основата на материала е дебел картон, импрегниран с битум от двете страни и поръсен със специални гранитни или минерални стърготини. Последните могат да бъдат едри, дребнозърнести, люспести и пулверизирани.

Експертите препоръчват закупуване на покривен материал с цветни пръски. Такива марки са малко по-скъпи от сивите, черни опции. Основното предимство е способността да отразява слънчевите лъчи, което предотвратява прекомерното нагряване на покрива през лятото.

Основни видове
Въпреки съществуването на повече от петдесет марки покривен материал, следните са станали класически материали:

Тол. Той придоби популярност още през съветските времена, когато изборът на строителни материали беше много ограничен. В основата на покривните филцове е картонът, импрегниран със състав на базата на катран, шисти, въглища. От двете страни материалът е поръсен с посипка. Използва се главно за подреждане на покрива на временни сгради, тъй като няма много високи експлоатационни характеристики.

Рубемаст. Модерен материал, характеризиращ се с подобрена технология на производство, издръжливост и здравина. Картонът е импрегниран със специален модифициран битум. Гранитните стърготини не само предпазват покрива от влиянието на околната среда, но и му придават привлекателен външен вид. Материалът има висок индекс на плътност – около пет пъти по-висок от този на традиционния покривен материал.

Steklomast. Издръжлив издръжлив материал на основата на издръжлив фибростъкло. Не се напуква при замръзване, а експлоатационният живот е повече от петнадесет години. При високи температури се нагрява, но не се топи. Идеален материал за подреждане на всякакъв вид покрив.

Еврорубероид. Подобрен аналог на традиционния материал. Основата е издръжлив фибростъкло, импрегниран с битум, гуми. Притежава повишени хидроизолационни свойства. Срокът на експлоатация при правилен монтаж е повече от две десетилетия.

Ruberoid е универсален материал. Идеален е за скатни и плоски покриви и се използва като подложка и горно покритие. При избора е важно да се обърне внимание на цената. Висококачественият покривен филц, способен да издържи години на изпитание от слънцето, дъжд, слана и резки промени в температурата, не може да бъде твърде евтин.

Comments are closed.