Боядисване на метален покрив: експертен съвет

Ремонт на покрива на гараж
юли 21, 2023
Какъв покривен материал да изберете за покрива
юли 25, 2023
Show all

Боядисване на метален покрив: експертен съвет

Металните покривни материали са много популярни както сред големите предприемачи, така и сред частните лица, поради неоспоримите си предимства. Железните покриви се отличават с повишена надеждност, устойчивост на механични повреди и дълъг експлоатационен живот. Въпреки това, въпреки отличното представяне, металът също страда от вредните ефекти на външни причини, които могат да бъдат сведени до минимум чрез боядисване на покрива.

 

Причини да боядисате покрива си

Защита на метални покриви от корозия.

Защита от вредното въздействие на слънчевата светлина и ултравиолетовото лъчение.

Предотвратяване на отрицателното въздействие върху метала на влага, сняг и неговото топене, както и осигуряване на безопасността на металната повърхност при почистване на покрива от лед и сняг през зимата.

Защита от мръсотия, прах, отломки и вредни емисии от промишлени предприятия.

Естетически атрактивен външен вид.

 

Важно е да знаете, че боядисването на покрива на къщата не е еднократна процедура, която трябва да се повтаря през няколко години. Въпреки това усилията си заслужават, цената на боядисването на къща е доста под цената на ремонта, който помага да се избегнат.

 

Подготовка на покрива за боядисване

На първо място, покривът се почиства от остатъците от предишното покритие (ако е било) от прах, мръсотия и други отпадъци. Ако има ръжда, тя със сигурност трябва да бъде отстранена, има много химикали, които лесно могат да се справят с тази задача.

След това не забравяйте да проверите вътрешната повърхност на покрива, защото тя също не е имунизирана от появата на ръжда. Най-голямо внимание се обръща на сегментите между детайлите на щайгата, които са най-уязвими от влиянието на влагата, проникваща вътре.

След приключване на почистването и обработката на покрива се изчаква повърхността му да изсъхне и се преминава директно към боядисване.

 

Препоръки

Железният покрив се препоръчва да се боядисва през топлия сезон, при температури от +10 до +40 градуса по Целзий. Препоръчително е да завършите работата преди обяд, така че през деня (преди да падне вечерната роса) боята има време да изсъхне правилно. Освен това важно условие е липсата на валежи или просто висока влажност в избрания ден.

 

За да постигнете желания резултат, повърхността на новия покрив трябва да бъде покрита с 2-3 слоя боя, в противен случай ще са достатъчни 1-2 слоя.

 

Експертите препоръчват да не бързате в такъв отговорен въпрос. Ще бъде правилно да нанасяте слой след слой постепенно, давайки на всяко предишно време да изсъхне. Може да отнеме няколко дни, но това ще осигури пълно изсъхване и ще избегне напукване на боята.

Comments are closed.