Предимства на боядисана керемида
август 5, 2023
Характеристики на шев меден покрив
август 15, 2023
Show all

Характеристики на меден покрив

Пазарът на покривни материали е представен от различни видове и проби от продукти. Но сред тях особено се откроява медният покрив – благороден, естетически атрактивен материал, идеален за превръщането на вашия дом в оригинална жилищна сграда.

Характеристики на медни покривни материали
Характерна черта, присъща на медния покрив, е неговата висока цена. Следователно инсталирането на меден покрив не е достъпно за всички и не винаги. Вярно е, че високата цена може да бъде оправдана и не само с безупречен външен вид, но и с висока издръжливост, надеждност и дълъг експлоатационен живот. И ако експлоатационният живот на стандартните материали е от пет до петдесет години, тогава медният покрив няма да загуби своята визуална привлекателност и експлоатационни свойства дори след 100-150 години. Според някои доклади този материал запазва физическите си свойства в продължение на 1000 години!

Интересното е, че използването на мед в покривите е от незапомнени времена. Много архитектурни паметници, достигнали до нашето време, са направени с помощта на мед. Днес те изглеждат представителни и естетични.

Каква е тайната на издръжливостта и надеждността на такова решение? Всичко се обяснява със законите на химията. Факт е, че медта е елемент, който под въздействието на отрицателни условия (например висока влажност) може да се окисли. В резултат на този процес материалът е покрит отгоре със специално покритие – патина. Тя е тази, която защитава материала от унищожаване и загуба на привлекателност.

Друга отличителна черта на покривния материал е способността му да променя оригиналния цвят. Веднага след монтажа медният покрив има благороден, скъп златист цвят. През годините медният покрив придобива кафеникав, а след това зеленикав оттенък. След много десетилетия медните покриви могат да станат зеленикаво-кафяви или дори черни. Въпреки това, независимо какъв цвят е покривът, той ще се отличава и с оригиналното матово покритие.

Медните покриви се доставят на вътрешния пазар в три възможни версии:

сгънат,
шахматна дъска,
облицовани с плочки.
Монтажът на меден покрив е прост, но отнема много време, тъй като специалистите трябва да положат известни усилия за надеждно закрепване на покривните елементи един към друг.

Меден покрив: предимства на решението
Тъй като тази опция за покриви се използва в продължение на много векове, потребителите успяха да оценят предимствата на такова технологично решение. Основните предимства на медните покриви са:

рентабилност: дори ако материалът е по-скъп, но в дългосрочен план такова решение се оказва най-изгодно, тъй като ремонтът или подмяната на покрива ще се наложи едва след век или дори повече;
повишена якост: дори от училищен курс по химия трябва да сте научили, че медта има добра граница на безопасност, както и устойчивост на различни влияния – валежи, температурни крайности, ултравиолетова радиация;
огнеустойчивост, пожарна безопасност: медният покрив е трайно решение, тъй като медта не поддържа горене и не се самозагорява.
Други предимства на медния покрив включват екологична безопасност, отлична устойчивост на топлина и устойчивост на замръзване.

Comments are closed.