Ремонт на покрив с изолация: етапи, характеристики

Как правилно да покриете покрива с вълнообразна покривна плоча
август 25, 2023
Покрив – описание, характеристики, монтаж
октомври 19, 2023
Show all

Ремонт на покрив с изолация: етапи, характеристики

Важно: трябва да проверявате покрива за повреди най-малко два пъти годишно – това ще ви позволи да откриете дребни дефекти навреме и да ги отстраните бързо, ефективно и с минимални финансови разходи. Понякога може да се наложи спешен ремонт, ако мекият покрив започне да тече.

Сред най-честите дефекти на меките покриви са:

разкъсвания и пукнатини в покривен материал;
отделяне на материала в ставите;
бразди и вдлъбнатини, образувани при механичен натиск – в тях се събира и задържа вода;
подуване на покривния материал поради проникване на вода под листа;
появата на гъбички, мухъл или мъх.
В зависимост от степента на повредата може да се наложи локален или основен ремонт. В последния случай често се изисква ремонт на мек покрив с изолация.

Как се извършва мек покрив с изолация?
Първо трябва да определите обхвата на проблема. В дефектните зони покривното покритие се демонтира. Ако при монтажа на покрива е използван ролков материал, повредената зона се отрязва по границите (прави линии). При ремонт на покрив, покрит с меки керемиди, дефектните керемиди се отстраняват. Покритието трябва да се изреже до основата.
След като старият покрив е премахнат, можете да продължите директно към ремонта. Първо трябва да прецените колко е повреден топлоизолационният слой. Характеристиките на работата с топлоизолация се определят от вида на материала. Например, ако експандираната глина е била използвана като топлоизолационен слой, тогава е достатъчно да я изсушите със сешоар. Ако за изолация на покрива е използван материал за плочи от експандиран полистирол или минерална вата, тогава изолацията се демонтира и се заменя с нови плочи (влагата, проникнала през покрива, вероятно е направила изолацията неизползваема).
Самият процес на ремонт на мек покрив се извършва с помощта на монтажна технология: мастика се излива върху основата (ремонтирана, ако е необходимо), след това се полага слой покривен материал, след това се полага друг слой мастика и външно покритие.
Отделно, заслужава да се отбележи, че ремонтът на мек покрив с изолация е доста сложен процес, особено когато става въпрос за плоски покриви, чиято топлоизолация е представена от плочи. Много е важно да се обърне специално внимание на съединяването на нов и стар топлоизолационен материал един към друг. Понякога празнините между плочите се запълват с полиуретанова пяна, но по-често се използва специален уплътнител – уплътнителната пяна не се разширява по обем, което осигурява максимална издръжливост на състава.

 

Comments are closed.