Характеристики и предимства на пластмасовия покрив
юни 27, 2023
Предимства на завършване на покривни стрехи с сайдинг
юли 7, 2023
Show all

Плосък наклон на покрива

Плоските покриви са един от най-популярните видове покриви в частното строителство от много години. Тяхната подредба е проста и ниска цена, а издръжливостта и производителността, напротив, са много високи.

Но дори плоските покриви трябва да организират минималния наклон, необходим за потока от дъжд и стопена вода. Неспазването на това условие води до бързо износване на покрива под въздействието на натрупващата се течност.

 

Как да направите наклон на покрива?

Устройството за наклон на покрива включва подреждането на склонове на покрива, чийто оптимален ъгъл се счита за 1-4 градуса. Целта на такива склонове е организирането на безпрепятствени водни потоци за оттичане на фунии или улуци.

 

Препоръчително е да се извърши рампа на малки стопански постройки дори на етапа на строителство, като се направят стени с различна височина. За завършени сгради с малък размер, като например гараж, се прави само един наклон, който е достатъчен, за да изпълни основната функция. За частна къща организацията на три склона е оптимална.

 

Наклонени опции

Покрив от експандиран глина.

След полагане на хидроизолационния слой и изравняване на покрива, експандирана глина или друг насипен материал се излива в предварително маркирана посока към дренажните фунии. За поддържане на желаната височина се монтират специални маяци, чиято височина трябва да се ръководи. След това материалът се уплътнява и се излива с циментово мляко, за да се осигури стабилността на експандираната глина по време на покривната замазка.

Популярността на този метод се обяснява със следните предимства:

леко тегло на материала, което спестява покрива от ненужно допълнително натоварване;

ниска цена както на материала, така и на работата;

лекота на работа.

Разуклонка готови чинии.

Най-често срещаният тип са плочите от експандиран полистирол, които се полагат под покрива или дори върху него. Плочите се закрепват с дюбели / самонарезни винтове или лепило.

Предимства:

без натоварване на покривната конструкция;

възможност за работа при всякакви климатични условия;

лекота на монтажни работи;

няма нужда от подемно оборудване и специални инструменти;

спестяване на време за строителни работи.

Разуклонка пластмасови чинии.

Най-модерният метод е производството на пластмасови панели за конкретна сграда. След полагането на такива панели цялата повърхност на покрива е покрита с течна гума. Този метод ви позволява да постигнете оптимален минимален наклон на покрива и също така осигурява отлична топлоизолация.

 

Трябва да се помни, че независимо от избрания метод е необходима предварителна подготовка на проекта, както и инсталиране на хидроизолация върху всеки от материалите за наклона.

Comments are closed.