Ремонт на покриви в гр. Пазарджик
юли 29, 2023
Предимства на боядисана керемида
август 5, 2023
Show all

Направи си сам монтаж на метални керемиди

Популярността на металните плочки сред индивидуалните предприемачи се дължи на много фактори. Едно от основните му предимства е възможността за самостоятелно сглобяване. Но за да покриете покрива с метална керемида със собствените си ръце, трябва да имате определени умения и да знаете технологията за извършване на покривни работи.

Последователността на полагане на метални керемиди на покрива
Въпросът как правилно да се полагат метални плочки ще бъде разгледан на примера на двускатен покрив. Това е най-простият и визуален вариант, който е най-лесният начин да разберете основните специфики на работата. На покриви с по-сложна форма монтажът се извършва по подобен начин, но това изисква подрязване на материала и инсталиране на специални покривни елементи.
Можете да започнете да полагате от всеки фронтон. Работата се извършва на няколко етапа:

Първият лист метална плочка е монтиран успоредно на корниза с изпъкналост от 40 mm извън неговите граници и фиксиран с един самонарезен винт в горната част. Первазът е необходим за монтирането на покривен надвес, през който водата от покрива ще попадне в улуците.
Вторият лист се поставя един до друг и временно се закрепва към първия. Припокриването трябва да бъде една вълна, а листът с капилярния жлеб се полага.
Целият първи ред е положен по същия начин. След това ръбовете на всички листове се подравняват, проверява се размерът на надвеса и започва окончателното закрепване с помощта на покривни винтове. Точките на закрепване са разположени през две вълни, в областта на корниза, билото и фронтоните – през една вълна. Приблизителна консумация на самонарезни винтове – 7-10 бр. на квадратен метър.
Ако дължината на листовете е избрана така, че да покриват целия наклон от билото до стрехите, тогава монтажът на покрива завършва. Ако се изисква покривът да се покрие с метални керемиди на няколко реда, горните редове се полагат върху долните редове с припокриване от най-малко 100 mm.
На напълно покрити склонове се монтират крайни и билни облицовки.
Ако покривът е дълъг, хоризонталните редове могат да бъдат разделени на фрагменти от 4 листа, които са подравнени и фиксирани отделно.

Полезни съвети за полагане на метални плочки
За да може покривът да служи дълго време и да не тече, по време на монтажа трябва да се вземат предвид няколко прости препоръки как да се поставят метални керемиди на покрива:

е необходимо да се използват само специални покривни винтове с гумени уплътнителни шайби. Необходимо е да ги завъртите под прав ъгъл, като се уверите, че закопчалката попада в средата на дъската на щайгата. Самонарезните винтове не трябва да се затягат прекалено, за да не се деформира уплътнителната шайба;
металните плочки могат да се режат с ножици (ръчни или електрически) или електрически триони с твърдосплавни дискове. За тези цели е невъзможно да се използва мелница с абразивен диск. Работейки с такъв инструмент, вие нарушавате защитния слой на местата, където се срязва металът. След известно време тези места ще станат центрове на корозия, от които ще започне унищожаването на целия лист;
металните керемиди могат да се полагат върху покриви с ъгъл на наклон минимум 14°. При работа на покриви с наклон 14-20° е необходимо да се спазват стриктно инструкциите на производителя относно размера на застъпванията. В такива случаи е желателно да се третират ставите на листовете с уплътнител;
най-добрият вариант е, когато метален лист покрива цялата дължина на наклона от билото до стрехите. Въпреки това е доста трудно да се спазва това правило в големи къщи, тъй като е проблематично да се носи дълъг чаршаф и е трудно да се вдигне на покрива поради високата му ветровитост. Не се препоръчва използването на листове с дължина над 4 метра за самостоятелно сглобяване.
Срокът на експлоатация на металната плочка при правилен монтаж може да бъде до 50 години. Грешките при инсталиране могат да намалят този период няколко пъти. Следователно има смисъл да се заемете сами с работа само с пълна увереност, че вашите умения и квалификация са достатъчни, за да направите всичко точно според технологията. Ако има съмнения относно това, тогава е по-добре да поверите покривните работи на специалисти, защото в крайна сметка това ще ви помогне да спестите непланирани ремонти или пълна промяна на вашия покрив. Нашите майстори винаги са готови да предоставят пълен набор от услуги за монтаж на метални покриви на най-достъпни цени.

Comments are closed.