Течен покрив и неговите предимства
юни 5, 2023
Характеристики и предимства на покрива от шисти
юни 16, 2023
Show all

Изолация на покрива отвътре

Изолацията на покрива отвътре се извършва както в случаите, когато се използва таванско помещение, под формата на допълнителна всекидневна, така и за да се запази топлината колкото е възможно повече в цялата къща.

В момента на пазара има огромен брой нагреватели, но не всички отговарят на стандартите:

лекота;

ниска топлопроводимост;

устойчивост на влага, мухъл / гъбички.

 

Най-подходящите материали, притежаващи всички изброени свойства са:

стъклена вата. Единствената трудност с този екологичен материал е необходимостта от защита на ръцете и дихателната система от проникването на най-малките частици.

минерална вата. Изолацията на покрива отвътре с минерална вата е най-популярният метод, поради своята устойчивост на температурни крайности.

стиропор. Той също така е надарен с всички необходими свойства, освен че има ниска цена, поради което е доста често срещан. Въпреки това, изолацията на покрива с полистиролова пяна отвътре има един съществен недостатък – податливостта на увреждане от гризачи.

 

Технология за изолация на покрива

Методът на изолация зависи пряко от вида на покрива:

 

Изолация на скатен покрив отвътре. В случай, че хидроизолацията не е положена по време на монтажа на покрива, тя трябва да бъде поставена вътре, прикрепена към гредите и оставяйки въздушна междина от най-малко 2 см. След това между гредите се поставя нагревател, най-малко 20 см Най-малко два слоя трябва да бъдат положени, като по този начин се предотвратява оставянето на празнини. За да се подобрят топлоизолационните качества, върху гредите се полага друг слой изолация. Щайгата с вътрешна изолация е прикрепена директно към гредите, фиксирайки паралелно слоевете топлоизолация и пароизолация.

Изолация на плосък покрив отвътре. Техниката за топлинна защита на плоски покриви е по-трудоемка, тъй като изолацията трябва да се постави върху хоризонтална равнина. Ето защо, преди започване на работа, прътите се фиксират върху повърхността с празнина, малко по-малка от ширината на изолацията. В този случай изолацията се държи перфектно, но за по-голяма надеждност се използва и лепило. След това се поставя слой пароизолация, след което се закрепва с помощта на щайга.

 

Предимства на изолиран покрив

Въпреки че според техническите стандарти неизолираният покрив е напълно приемлив, има два значителни плюса, които говорят в полза на изолацията:

 

осезаеми спестявания на отопление, дори като се вземат предвид разходите за работа и материали, изразходваните пари ще бъдат оправдани от значително намаляване на сметките за отопление;

възможността за използване на тавана като жилищна площ;

Comments are closed.