Алуминиев покрив – надеждност и издръжливост

Характеристики на циментово-пясъчни керемиди
август 18, 2023
Как правилно да покриете покрива с вълнообразна покривна плоча
август 25, 2023
Show all

Алуминиев покрив – надеждност и издръжливост

Сред голямото разнообразие от структурни решения, алуминиевият покрив се отличава с редица параметри, има свои собствени характеристики на монтаж и експлоатация, отличава се с надеждност и издръжливост.

Разновидности на материала
Технологията за подреждане на алуминиев покрив до голяма степен се определя от формата на самия материал, както и от неговите характеристики и необходимостта от отстраняване на характерни недостатъци. Очаква се да се използват няколко основни решения:

керемиди, състоящи се от алуминиеви ламели, парче материал, застъпени (на два или три слоя) върху предварително подготвена основа;
използват се гофрирани покриви, покривни листове (профилирани) с трапецовиден или правоъгълен профил от алуминиева сплав с допълнителни усилващи елементи;
метален покрив, включва използването на метални керемиди, изработени от алуминий чрез щамповане (висока степен на гъвкавост и структурни характеристики на материала позволяват да се получат продукти със сложна форма и релеф, които трябва да се вземат предвид при полагане);
шевни покриви от алуминий, в тази ситуация се използват алуминиеви покривни модели, които са свързани помежду си с единични или двойни шевове (ъгъл, двоен ъгъл или стоящ, лъч).
От голямо значение при монтажа е видът на обработка на основната повърхност на материала. На пазара са представени различни решения, включително без обработка (най-достъпният вариант по отношение на цената), с боя, полимер и редица други покрития. Повърхността е гладка или набраздена.

Монтажни характеристики
Полагането на алуминиев покрив по отношение на технологията и операциите като цяло не се различава от методите за полагане на покриви от велпапе, метални керемиди, бои или керемиди от други покривни материали.

Но има една специфика. Алуминиевият покрив е лек. Това е лек метал. Поради това е разрешено да се полага върху щайгата както плътна, така и рядка (ако характеристиките и технологията на монтаж позволяват, със стъпка не повече от 250 mm).

Наклонът на наклона, в зависимост от вида на алуминиевите продукти, е 3 ° или повече.

Материалът има висок коефициент на топлинно разширение. В тази връзка, ако е необходимо да се използват скоби за закрепване (в преобладаващия брой случаи), тогава те се използват от специален тип, подвижни. Предвидени са и междини за термично разширение. Това е необходимо, за да се предотврати термична деформация на покрива по време на работа.

Високата топлопроводимост налага полагането на покривна торта, която включва топлоизолационен слой.

Поради малката дебелина (около 2-3 мм), алуминиевите покривни материали резонират и вибрират под въздействието на валежите. Поради това е необходимо да се организира допълнителна звукоизолация.

Ако по време на монтажа на покривни конструкции се използва мокра дървесина, тя трябва да бъде предотвратена от контакт с материала от алуминиева сплав.

Също така важно в този случай е правилното подреждане на вентилацията на подпокривното пространство (кислородът е необходим за образуването на защитен филм).

И последната функция. При монтаж при ниски и отрицателни температури на околната среда трябва да се има предвид, че алуминият при такива условия губи своята пластичност, става по-крехък и крехък. Това определя характерните условия и спецификата на монтажа му.

Comments are closed.